...

Vánoce  jsou zanedlouho tady. Cukroví už doma začíná vonět nebo je nutné ho urychleně objednat. Kromě dárků, stromečku a pohádek je symbolem Vánoc také slavnostní večeře.  Tradičního kapra se salátem už mnohde nahradil řízek, popularitu získává také losos.  Jaké tedy bude  hlavní štědrovečerní jídlo  českých rodin s dětmi letos?  To zjišťoval portál www.modrykonik.cz mezi více než 2000 uživatelek.

 

Bez kapra a salátu to nejsou Vánoce, tvrdí mnohé babičky a i každá druhá dnešní hospodyně jim dává za pravdu. Kapr a salát jsou stále nejoblíbenější kombinací. Zvolí je o něco více než polovina respondentek. Ryby se na vánoční tabuli objeví vůbec nejčastěji, když započteme i více než 10%, které získala kombinace s lososem, objeví se na stole v 65% rodin v průzkumu. Podobné chutě preferují  také Rakušané, avšak stále častěji si o Vánocích pochutnávají i na candátovi.

Více než čtvrtina rodin (takřka 30 procent) si pochutná na řízku. Jiné druhy masa, například krocana, si v České republice dopřeje kolem 4 procent rodin s dětmi. Nadívaný krocan je přitom typickým vánočním jídlem pro většinu Britů, Američanů v USA, ale také například Řeků.  Drůbež před rybami na štědrovečerní tabuli upřednostňují i naší němečtí sousedé, a to zejména husu nebo kachnu. Ve Francii zase naopak preferují na Vánočném stole mořské plody, ale také třeba tučná husí játra.

Za vánoční stůl zasedneme skoro všichni v stejný čas

Slavnostní vánoční večeře se podle odpovědí skládá nejčastěji ze dvou chodů, tuto možnost si vybrala zhruba polovina dotázaných. Další čtvrtina bude mít k večeři 3 nebo více chodů. Zbývajících 25 procent rodin plánuje jen jednochodovou štědrovečerní hostinu.  Do chodů ale podle průzkumu často ženy nezapočítávaly dezerty, proto cukroví je vlastně dalším chodem navíc. Často se ale jí při vybalování dárků nebo až po něm, jinak by děti byly velmi netrpělivé.

Tři a více chodů o Vánocích není ve srovnání se zvyky jiných národů však vůbec hodně.  Francouzi si potrpí na jídlo, a to obzvláště o Vánocích, proto si dopřejí na Štědrý večer i 10 nebo 12 chodů. Dvanáct chodů mělo též tradiční polské vánoční menu, přičemž každý chod symbolizoval jednoho z 12 apoštolů.

Jak dále zjistil průzkum serveru www.modrykonik.cz, čas nejslavnostnější večeře v roce je u většiny českých rodin kolem 17 a 18 hodiny, a to téměř u 90 % rodin.  Za hranicemi naší země jsou však zvyky odlišné. Dárky se například ve Velké Británii či USA rozbalují až v následující den ráno, tedy 25. V tento den se také společně jí hlavní jídlo Vánoc, obvykle podávané přesně v poledne. V tyto dny probíhají i vzájemné návštěvy rodin a známých.

Hlavní vánoční večeře je vzhledem ke slavnostnímu rázu jídel, cukroví a dalším laskominám také náročná na výdaje za potraviny.  Z rodinného rozpočtu u více než poloviny tázaných českých rodin s dětmi odejde do 2 tisíc korun. Dvojnásobek této sumy, tedy přibližně čtyři tisíce korun, utratí za jídlo  kolem 5 procent rodičů s dětmi v ČR.