...

Vánoční čas je neodmyslitelně spojen s přípravou vánočního cukroví. Toto období, kdy vůně připravovaných dobrot krásně provoní byt, má rád snad každý.  Krom klasického vánočního cukroví se můžeme inspirovat recepty méně tradičními, zdravějšími s minimem kalorií, či sbírat inspiraci v různých koutech světa. Proč nezkusit tak trochu jiné vánoční cukroví a nepřekvapit rodinu a přátele?

 

Mrkvové vánoční cukroví

·    180 g jemně nastrouhané mrkve
·    300 g celozrnné mouky
·    250 g tuku
·    kypřicí prášek do pečiva (použijeme půl sáčku)
·    moučkový cukr s vanilkou na obalení
·    mandle na plátky

postup: Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví. Mouku prosetou s práškem do pečiva vmícháme a vytvoříme těsto. To posléze vyválíme a vykrájíme libovolné tvary. Hezky vypadají jak obyčejná kolečka či čtverečky, tak můžeme i experimentovat a pustit se do tvarů vyloženě vánočních – stromečky, hvězdy, zvonečky apod. Vykrájené kousky ozdobíme plátky mandlí. Poté pečeme v troubě cca 10 minut při teplotě 180°C. Horké mrkvové vánoční cukroví ještě obalíme v moučkovém cukru.

Ovesné kuličky (nepečené vánoční cukroví)

·    150 g ovesných vloček
·    150 g másla
·    100 g třtinového cukru
·    3 lžíce karobu nebo kakaa
·    1 vanilkový cukr
·    kokos nebo mleté vlašské ořechy na obalení kuliček

postup: Uvedené ingredience smícháme a vypracujeme hmotu, ze které tvoříme kuličky. Podle chuti je hotové můžeme ještě obalit v kokosu, mletých ořechách, sezamových semínkách apod. Obalené kuličky necháme v chladu ztuhnout a je hotovo.
Inspirace na vánoční cukroví ze zahraničí: Předpokládám, že toto vánoční cukroví, inspirované drsným severem Irska, si oblíbí především pánové.

Hrudky z irské whisky s mandlemi a rozinkami

·    240 g hladké mouky
·    120 g másla
·    120 g cukru
·    1 a půl vejce
·    40 g drcených mandlí
·    30 g rozinek
·    0,4 dcl irské whisky
·    trochu strouhané citronové kůry
·    špetka soli
·    čokoládová poleva na ozdobení

postup:   V míse se změklým máslem vyšleháme cukr do pěny, přimícháme vejce, whisky a sůl. Do směsi přidáme najemno nakrájené rozinky, mandle a citronovou kůru, na závěr vmícháme mouku. Vypracujeme pevné těsto, ze kterého vytvoříme váleček o průměru cca 3 cm, zabalíme do potravinářské fólie a necháme chvilku odležet. Pak ho nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dozlatova v troubě na 170°C. Upečené hrudky ihned po vyjmutí z trouby sundáme z plechu a necháme chladnout. Na závěr můžeme ozdobit vrstvou čokolády, nebo zdobíme linkami čokoládové polevy.

Pokud se rozhodnete některý z receptů vyzkoušet, tak přeji at se Vám cukroví povede a samozřejmě – dobrou chuť!