Vánoční čas je neodmyslitelně spojen s přípravou vánočního cukroví. Toto období, kdy vůně připravovaných dobrot krásně provoní byt, má rád snad každý. Krom klasického vánočního cukroví se můžeme inspirovat recepty méně tradičními, zdravějšími s minimem kalorií, či sbírat inspiraci v různých koutech světa. Proč nezkusit tak trochu jiné vánoční cukroví a nepřekvapit rodinu a přátele?
Mrkvové vánoční cukroví
· 180 g jemně nastrouhané mrkve
· 300 g celozrnné mouky
· 250 g tuku
· kypřicí prášek do pečiva (použijeme půl sáčku)
· moučkový cukr s vanilkou na obalení
· mandle na plátky
postup: Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví. Mouku prosetou s práškem do pečiva vmícháme a vytvoříme těsto. To posléze vyválíme a vykrájíme libovolné tvary. Hezky vypadají jak obyčejná kolečka či čtverečky, tak můžeme i experimentovat a pustit se do tvarů vyloženě vánočních – stromečky, hvězdy, zvonečky apod. Vykrájené kousky ozdobíme plátky mandlí. Poté pečeme v troubě cca 10 minut při teplotě 180°C. Horké mrkvové vánoční cukroví ještě obalíme v moučkovém cukru.
Ovesné kuličky (nepečené vánoční cukroví)
· 150 g ovesných vloček
· 150 g másla
· 100 g třtinového cukru
· 3 lžíce karobu nebo kakaa
· 1 vanilkový cukr
· kokos nebo mleté vlašské ořechy na obalení kuliček
postup: Uvedené ingredience smícháme a vypracujeme hmotu, ze které tvoříme kuličky. Podle chuti je hotové můžeme ještě obalit v kokosu, mletých ořechách, sezamových semínkách apod. Obalené kuličky necháme v chladu ztuhnout a je hotovo.
Inspirace na vánoční cukroví ze zahraničí: Předpokládám, že toto vánoční cukroví, inspirované drsným severem Irska, si oblíbí především pánové.
Hrudky z irské whisky s mandlemi a rozinkami
· 240 g hladké mouky
· 120 g másla
· 120 g cukru
· 1 a půl vejce
· 40 g drcených mandlí
· 30 g rozinek
· 0,4 dcl irské whisky
· trochu strouhané citronové kůry
· špetka soli
· čokoládová poleva na ozdobení
postup: V míse se změklým máslem vyšleháme cukr do pěny, přimícháme vejce, whisky a sůl. Do směsi přidáme najemno nakrájené rozinky, mandle a citronovou kůru, na závěr vmícháme mouku. Vypracujeme pevné těsto, ze kterého vytvoříme váleček o průměru cca 3 cm, zabalíme do potravinářské fólie a necháme chvilku odležet. Pak ho nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dozlatova v troubě na 170°C. Upečené hrudky ihned po vyjmutí z trouby sundáme z plechu a necháme chladnout. Na závěr můžeme ozdobit vrstvou čokolády, nebo zdobíme linkami čokoládové polevy.
Pokud se rozhodnete některý z receptů vyzkoušet, tak přeji at se Vám cukroví povede a samozřejmě – dobrou chuť!