...

Autorem České kuchařky bezmasé je Alexander Brehmen s kolektivem. Kniha vyšla roku 1991 v pevné vazbě a v nakladatelství Český literární klub. Má 320 stran a barevnými fotografiemi ji doplnili Miloš a Alena Choutkovi. Fotografie jsou na křídovém papíře a tvoří 32 stran přílohy. Mottem kuchařky je Hippokratův výrok „To, co jíš, by tě mělo i léčit“ a přísloví z židovského Talmudu „Moudrý člověk nežije tam, kde neroste zelenina.“
V úvodu autoři připomínají, že (ačkoliv jsou v Česku i mnohá tradiční jídla s masem) česká kuchyně bývala dlouhé doby skromná na maso, mnoho lidí si jej mohlo dovolit třeba jen jednou týdně. Přesto vymýšleli různé pestré, zajímavé, chutné a zdravé recepty. Navíc měli běžně přístup k vlastním potravinám, jako ovoce, zelenina, brambory nebo mléko a v tom byla vlastně i jejich výhoda, na rozdíl od současnosti, kdy má naopak vlastní hospodářství stále méně lidí a jsme mnohdy odkázáni  na suroviny ze supermarketů.
Česká kuchařka bezmasá obsahuje přes 1500 receptů, které autoři zařadili v co nejtradičnější a nejoriginálnější podobě. Uvedené pokrmy tvoří prakticky celý jídelníček – polévky, zeleninová, bramborová a houbová jídla, jídla z luštěnin a obilovin, ovocná jídla (knedlíky, kaše, buchty, záviny, moučníky), zeleninové a ovocné saláty i nápoje. Zvláštní kapitola je věnována  uchovávání potravin (zavařování, sterilace, zmrazování, sušení) a hlavně konzervování ovoce (kompoty) a zeleniny.

Plusy kuchařky:

Recepty jsou stručné a srozumitelné, vhodné pro začátečníky i zkušené hospodyně.

Přehlednost knihy dle druhů jídel, obsahuje i abecední rejstřík.

Prakticky všechny druhy pokrmů od polévek po moučníky.
Příloha s pěknými barevnými fotografiemi.

 

Mínusy kuchařky:

Starší datum vydání, ale na kvalitě receptů by se to nemělo odrazit.
Neobsahuje světová jídla.