...

Po otevření českých hranic na přelomu 80. a 90. let i k nám konečně dorazily trendy světové kuchyně. Jedním z těch všeobecně nejoblíbenějších se stal typický italský slaný koláč – pizza. Dnes u nás najdeme pizzerie i na vesnicích. Znáte ale i historii tohoto výrobku, zajímavosti o něm nebo rozdíl mezi italskou a americkou pizzou?

 

Historie pokrmu

První takové koláče vyráběli už Egypťané ve starověku, odkud recept převzali Římané, když zde vládli. Dnešní název pochází z jihoitalského dialektu (okolí Neapole, kde také vznikly první pizzerie), kde se slovo „picea“ používalo pro pečené kynuté placky, které se dochucovaly různými ingrediencemi. Nejprve česnekem, ale pak hlavně rajčaty, které do Evropy přivezli mořeplavci a italským pizza-topping-5671_640lahodným sýrem mozzarellou, což jsou klasické přílohy dodnes.
Roku 1899 byla pizza představena na slavnosti tehdejší královny Margarity Savojské a sklidila velký úspěch. Jeden z nejoblíbenějších a nejklasičtějších druhů pizzy s rajčaty, mozzarellou, bazalkou a olivovým olejem je po ní pojmenován.

 

Americká pizza

Recepty na pizzu s sebou přinesli do USA italští imigranti, museli se však spokojit s jinými ingrediencemi, třeba majoránkou místo oregána nebo mozzarellou z kravského nikoli buvolího mléka. Hlavní rozdíl mezi americkou a italskou pizzou je, že ta první je tlustější a vyšší, připravuje se nejen v peci, ale i na pánvi a v polovině 20. stol. se stala typickým americkým fast food pokrmem. První mražená pizza se v obchodech objevila roku 1957.

 

Věděli jste?

Pizza má dokonce svůj mezinárodní den a to 9. února. Není divu, když v Itálii je pro 82% obyvatel nejoblíbenějším jídlem a v USA se jí ročně prodá 6 miliard kusů.
S její přípravou je spojen i kuriózní sport pizza freestyle, kdy pizzař hází s těstem do rytmu hudby.
Kromě klasické pizzy se samozřejmě vyrábí i bezlepková pro celiaky nebo celozrnná. Tzv. pizza pan je druh, který se peče v plechu.