Vyznáváte zdravý životní styl a přemýšlíte nad tím, jak zdravě upravovat jídlo? Nebo jen vybíráte novou pánev a zaujala vás keramická pánev, na kterou můžete v poslední době slyšet jen samé pozitivní ohlasy? Představíme vám možnosti, které v oblasti zdravého vaření máte.
Není pánev jako pánev
Ať už si vyberete jakoukoli pánev, měli byste vědět, jak s ní správně zacházet – zda snese vysoké teploty, zda na ní lze vařit bez tuku, zda je její povrch citlivý na kovové předměty nebo jak ji mýt. Může se totiž stát, že nesprávným používáním zničíte nejen pánev, ale neprávem tento typ pánve rázem odsoudíte. To bývá velmi často případem keramické pánve.
Kupříkladu titanová pánev, která patří k jedněm z nejdražších na trhu, je dokonale nepřilnavá a lze na ní vařit zcela bez tuku – dodání tuku je zcela zbytečným krokem. Titanem zušlechtěný povrch nelze poškrábat, ale s nožem musíte nakládat opatrně.
Oproti tomu litinová pánev nabízí vysokou odolnost, a přitom je cenově velmi dostupná. Před prvním použitím je však třeba ji vydrhnout drátěnkou, omýt mýdlovou vodou a později vypálit, jen tak zajistíte její optimální vlastnosti.
Jak na keramickou pánev
Keramická pánev umožňuje vaření zcela bez tuku, míchaná vajíčka se nepřipálí a palačinky chutnají také výborně. Při přípravě jídla je však třeba udržovat určité zásady – pánev by se měla rozpalovat pozvolna, neměli byste nikdy nastavovat nejvyšší teplotu. Keramická pánev je cenově dostupnější než její titanová sestra, ale umožňuje stejně zdravou přípravu jídel, jen je třeba počítat s větší délkou přípravy.
Keramickou pánev byste také nikdy neměli mýt v myčce. Výhodou je ale její univerzálnost, kromě indukce ji můžete použít na jakýkoli typ sporáku – plynový, elektrický i sklokeramický. A při správném používání se také velmi snadno čistí. Vyzkoušejte ji a uvidíte sami.