Domov

Olivový olej je v kuchyni požehnáním, zkuste chorvatskou kvalitu

Dlouholetá tradice, hned pět možností výběru a zařazení do prestižního katalogu Flos Olei. Přesně taková je historie značky extra panenského olivového oleje Chiavalon, jenž míří přímo od sluncem zalitých chorvatských olivovníků i na váš stůl! Možná jste už zkusili krétskou, italskou nebo také španělskou kvalitu, ale proč nedopřát chuťovým pohárkům doslova cestu kolem světa a nezavítat tentokrát do chorvatského městečka Vodnjan?

Ocenění napříč celou Evropou o něčem svědčí…

Znalci vědí, že každý olivový olej je trochu jiný a nejlepší volbou je takový, který se pyšní označením extra panenský. Samozřejmě je pravdou, že na trhu se setkáme s různorodou kvalitou, proto je lepší nepořizovat lahve s podezřelou cenovkou v supermarketech, ale spíše investovat do osvědčenějších značek. Jednou z nich je také chorvatský Chiavalon, kde si můžete vybrat hned z pětice různých variant, sbírajících prestižní ocenění napříč Evropou. Namátkou je to třeba zlatá medaile z Athena International Olive Oil Competition 2018. A je jistě pravda, že obstát právě v řecké, respektive krétské konkurenci, znamená totéž, co porazit Rusko, Švédsko i Kanadu na jednom mistrovství v ledním hokeji.

Výhodou extra panenského olivového oleje Chiavalon také je, že se dá úspěšně kombinovat nejen s červeným masem, ale také dezerty z čokolády nebo (nejen) v Itálii velmi oblíbenou bruschettou. Musíte jen vědět, po které z lahviček sáhnout. Tak například, olej s označením Atilio se hodí hlavně k masům, takže určitě nebude od věci připravit vzácné návštěvě pár dobře propečených steaků. Aroma, ve kterém se zračí rozmarýn a máta, určitě zalahodí každému pravému gurmánovi.

A jen tak mimochodem, jak vlastně probíhá ve městečku Vodnjan výroba olivového oleje? Na evropské poměry, pravda, poněkud netradičně – v den kdy se olivy sklidí se i zpracují, protože pouze rychlá práce uchová naprostou většinu cenných látek. Když se čeká, než olivovník vyroste do velikosti, je třeba trpělivosti – ale během sklizně v říjnu je nutné v určitý moment pořádně zabrat!

Mohlo by zaujmout...