Gastronomie

Zdraví přímo ze slunce, to je olivový olej z Chorvatska

O tom, že olivový olej je perlou středomořské oblasti, se ví vlastně už celá tisíciletí. Kdo by odolal té omamné vůni, která dává najevo, že už se připravuje vynikající pokrm? Smažení, pečení, vaření, ale také příprava dezertů, nechte si chutnat a určitě si ještě přidejte, protože se dostane úplně na všechny. Dáte si také propečeného lososa, rizoto nebo další dobrůtky, kde je v hlavní roli právě olivový olej? Pak vám popřejeme dobrou chuť a vyjádříme naději, že si vyberete nejkvalitnější suroviny. V supermarketech se totiž mísí druhá a třetí liga, přitom na talíř patří nejvyšší jakost, už jen kvůli přínosu pro zdraví.

Není kam spěchat, nechejte olivy uzrát

Region, kde se nespěchá – přesně takové je Chorvatsko, ale také Itálie nebo Řecko. Prosluněné pobřeží středomořských oblastí je obsypané olivovými háji, které v sobě skrývají koncentrované zdraví. Potěšíte zažívání, jakmile přejdete třeba ze slunečnicového oleje na olivový, poznáte to už za pár dní. Budete se cítit lehčí, odpočatější, uvolněnější, a především pak plní energie. To není náhoda, protože právě olivový olej dokáže pročistit celé tělo a dodat nenasycené mastné kyseliny první jakostní kvality. Nezapomeňte hledat ten s označením „extra panenský“ a zkontrolujte si také aciditu, respektive jinak řečeno kyselost. Čím nižší totiž je, tím lepší produkt máte v rukou, už toto číslo hodně napoví…

Jak tedy vlastně probíhá výroba olivového oleje? V první řadě, zatímco smažení a pečení s ním nelze uspěchat a je třeba se na něj pečlivě připravit, po semletí oliv na pastu je třeba naopak postupovat rychle. Čtyřiadvacet hodin od sklizně je třeba provést vylisování, a pozor – to je spíše krajní limit. Záleží na každé hodině, pokud se povede lis dříve, tím pak také lépe. Skleněná lahev nebo nerezová nádoba? V tomto směru jsou obě varianty správně, do plastu však olivový olej už rozhodně nepatří!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

four + 5 =